Ebola in Nederland: eerste symptomen

Onderzoek Onderzoek

Ebola wordt veroorzaakt door een virus maar wat zijn de eerste symptomen? Komt Ebola ook in Nederland voor? De dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door het ebolavirus en wordt ook wel ebola hemorragische koorts genoemd. De ziekte is extreem besmettelijk. Besmetting vindt plaats via speeksel, zweet, bloed, sperma, urine en ontlasting. Er is geen vaccin beschikbaar. Het virus kan ook niet worden bestreden met medicijnen. De incubatietijd is ongeveer 2 tot 21 dagen maar de meeste mensen met ebola krijgen na 7 dagen de eerste ziekteverschijnselen. Wat zijn nog meer de eerste symptomen van ebola? Wat moet je doen als je denkt dat je ebola hebt opgelopen? Wat je moet weten over ebola.

De eerste ziekteverschijnselen van ebola

Wie ebola heeft opgelopen krijgt in eerste instantie geen klachten. Patiënten merken na 2 tot 21 dagen de eerste symptomen van ebola. De eerste ziekteverschijnselen zijn zeer zware hoofdpijn, extreme koorts en sterke pijnsteken of pijnscheuten. Het virus verspreidt zich zeer snel in het lichaam en de ziekteverschijnselen zullen ook snel verergeren naarmate de tijd verstrijkt. Men denkt niet snel aan ebola omdat de ziekte lijkt op algehele malaise horende bij griep of zeer zware koorts.

Extreme pijnen in het lichaam

Ebola kenmerkt zich door extreem veel pijn in het lichaam. De pijn kan overal in het lichaam voorkomen. Men kan extreme gewrichtspijn krijgen. Ook spierpijn en hoofdpijn komt veel voor. Tevens zal er sprake zijn van verminderde eetlust en vermoeidheid. De patiënt zal zich zeer zwak en extreem ziek voelen. De klachten lijken erg veel op extreme koorts of griep. De meeste patiënten denken niet snel aan een ebola besmetting. Ook artsen en doktoren zullen eerder aan griep/koorts denken omdat ebola niet vaak voorkomt.

Rode vlekken op het lichaam

Na ongeveer 5 dagen kunnen er rode vlekken op het lichaam voorkomen. Deze rode vlekken worden ook wel macupapulaire vlekken genoemd. De rode vlekken die bij ebola horen wordt ook wel rood uitslag genoemd. De vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, echter ziet men deze vlekken meestal op de torso van de patiënt. Niet alle patiënten die met ebola zijn besmet krijgen rode vlekken op het lichaam. Ongeveer 15% van alle mensen krijgt rood uitslag.

Buikpijn, diarree en overgeven

Ebola kenmerkt zich vooral door vele overgeven, buikpijn en diarree. De patiënt kan extreme krampen krijgen met veel diarree en braken. De slijmvliezen zijn met name aangedaan. Er moet dan gedacht worden aan pijn bij het slikken, darmbloedingen en neusbloedingen. Ook myocarditis en longoedeem komen voor na de vijfde dag van de besmetting.

De tweede week van de ziekteverschijnselen

In de tweede week overlijden de meeste mensen met een ebola besmetting. Aan de andere kant kan er ook klinisch herstel (hersel van de ziekte) plaatsvinden in de tweede week na de eerste ziekteverschijnselen. Herstel gaat langzaam en vaak komen er veel complicaties bij. In de meeste gevallen vinden er in de herstelfase veel ontstekingen plaats. Er moet dan gedacht worden aan hepatitis (leverontsteking), myelitis, uveïtis, en orchitis.

Ebola wordt overgedragen

Het virus dat ebola veroorzaakt is een virus dat niet veel voorkomt. Toch is het zo dat het virus zich de laatste tijd weer heeft weten te verspreiden. Met name in Afrika is ebola een groeiend probleem. Ebola komt niet alleen bij mensen voor. De ziekte komt ook bij dieren voor die in de regenwouden leven. Met name bepaalde soorten vleermuizen zijn dragers van het virus. Deze vleermuizen worden in bepaalde Afrikaanse landen vaak gegeten. Ook besmette vleermuizen worden gegeten. Ebola kan worden overgedragen van vleermuis (of ander zoogdier) naar mens.

Besmette vleermuizen (bushmeat)

Besmette vleermuizen en besmette apen worden in Afrika gegeten. Deze zoogdieren zijn zwak en worden daardoor ook vaker en sneller gevangen door mensen dan de niet besmette vleermuizen en apen. De besmette dieren kunnen tijdens de bereiding het ebolavirus overdragen naar de mens. Zeker wanneer er wondjes worden gemaakt tijdens de bereiding is besmetting snel een feit. Wie eenmaal is besmet kan andere mensen in de omgeving vervolgens weer besmetten. Het ebola virus kan zich op die manier zeer snel verspreiden. Een vaccin is niet aanwezig. In west-afrika zijn in een zeer korte tijd ongeveer 1000 mensen gestorven aan de gevolgen van het ebola virus. De verwachting is dat ebola nog veel meer slachtoffers zal maken.

Ebola en Afrika

Ebola komt voor in Afrika. Met name landen in west-afrika hebben veel problemen met het ebola virus. De mensen in deze Afrikaanse landen zijn vaak sceptisch over de oorsprong van het ebola virus. Vaak is er sprake van bijgeloof en is er sprake van ongeloof. Ook heerst er een idee dat ebola een zogenaamd Westers verzinsel is. Er zijn artsen uit het westen van Afrika die vraagtekens hebben over de oorsprong van ebola. Vaak is er sprake van politieke en religieuze motieven. In veel Afrikaanse landen is er weinig informatie over de gevolgen van het eten van bushmeat (bosvlees). Reizen van, en naar Afrikaanse landen waar ebola heerst zal de kans vergroten dat het virus ook in andere continenten voet aan de grond krijgt.

Komt ebola voor in Nederland?

Ebola komt niet in Nederland voor. De kans is wel vergroot dat het ebola virus zich in Nederland kan verspreiden. Wanneer een besmet persoon op Schiphol aankomt wordt die persoon onmiddelijk naar het UMCL (universitair medisch centrum leiden) vervoerd. De persoon in kwestie wordt in een speciale ruimte gestationeerd. De kans op het besmetten van Nederlanders door een besmette Afrikaan wordt daardoor verkleind.

De kans op besmetting

De kans op besmetting is klein. Wie niet naar west afrikaanse landen reist zal een zeer kleine kans ondervinden van besmetting. Ook zal het reizen naar west afrikaanse landen een klein risico met zich meebrengen. Besmetting vindt plaats via lichaamsvloeistoffen. Dit betekent dus dat je de kans vergroot als je speeksel binnenkrijgt of deelt en/of seksueel contact hebt met een persoon uit het besmet gebied. De besmetting vindt niet plaats door middel van hoesten of niezen. Ook raak je niet besmet als je een besmet persoon aanraakt met blote handen. De kans van besmetting wordt uiteraard wel vergroot bij aanraking en contact.

Wat moet je doen als je besmet bent geraakt?

Wie besmet is geraakt met het ebola virus zal zo spoedig mogelijk een arts moeten inschakelen. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven om welke klachten het gaat. Tevens is het belangrijk om de arts te informeren over eventueel seksueel contact met potentieel besmette personen uit een besmet gebied. Ook is het belangrijk om aan te geven in welk land je hebt gereisd. 

Reageer op: "Ebola in Nederland: eerste symptomen"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk