Gevoel dat eten niet zakt: de mogelijke oorzaken en behandeling

Waar zit de oorzaak? Waar zit de oorzaak?

Eten doen we allemaal, maar soms kunnen zich problemen voordoen in het spijsverteringskanaal. Een van deze problemen kan zijn dat het het gevoel bestaat dat het eten niet zakt. Dit gevoel kan meerdere oorzaken hebben. Het gevoel dat eten niet zakt kan voorkomen bij maagkanker, maar ook een minder gevaarlijke oorzaak kan dit symptoom teweeg brengen. Luister altijd goed naar je lichaam, een vreemd gevoel kan duiden op een onderliggend probleem waarvoor behandeling noodzakelijk is. Het gevoel dat eten niet zakt gaat vaak samen met het ''brok in de keel gevoel'', slikproblemen en het gevoel te moeten overgeven of dat het eten blijft hangen.

Ik heb het gevoel dat het eten niet zakt

Het gevoel hebben dat eten niet zakt is een symptoom dat past bij verschllende aandoeningen en ziekten. Het is atlijd belangrijk dit symptoom goed in de gaten te houden. Het is geen normaal gevoel en kan dus duiden op een probleem in het spijsverteringskanaal, waarvoor behandeling noodzakelijk is. Het niet zakken van eten of het gevoel ervan kan worden veroorzaakt door onder anderen:

Maagkanker: adenocarcinoom kanker in het maagslijmvlies

Bij maagkanker is er sprake van een tumor in het maagslijmvlies. Hoewel deze vorm van kanker vrij zeldzaam is (ongeveer 2000 gevallen per jaar) kan deze ziekte het gevoel teweeg brengen dat het eten niet zakt. Andere symptomen die passen bij maagkanker zijn: gewichtsverlies (zonder verklaring), moeheid, moeten overgeven (met bloed) en/of gitzwarte ontslasting. Maagkanker kan worden behandeld middels een operatie, chemotherapie en/of bestraling.

Slokdarmkanker treft ongeveer 2300 mensen per jaar

Slokdarmkanker: slokdarmcarcinoom of oesofaguscarcinoom 

Er bestaan verschillende soorten slokdarmkanker, maar vrijwel alle soorten kunnen het gevoel geven dat het eten niet goed zakt. Slokdarmkanker wordt bij ongeveer 2300 mensen per jaar vastgesteld. Andere symptomen die passen bij slokdarmkanker zijn: verminderde eetlust, gewichtsverlies (zonder verklaring), pijn bij borstbeen, vol gevoel bij borstbeen, duizeligheid, draaierigheid, vermoeidheid, bloedarmoede, hik klachten, zwarte ontlasting, hoesten/braken van bloed. De behandeling van slokdarmkanker bestaat in veel gevallen , afhankelijk van het stadium van de ziekte, uit chemotherapie, bestraling en/of een operatie. 

Slokdarmkramp: slokdarmspasme of oesofagusspasme

Ongeveer 500 mensen per jaar krijgen de diagnose slokdarmkramp. Bij slokdarmkramp trekken de spieren in de slokdarm onwillekeurig samen. De oorzaak van slokdarmkramp is onbekend. Wel is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen en de temperatuur, warm of juist heel koud, de krampen kunnen uitlokken. Ook hebben mensen met branden maagzuur (refluxklachten) vaker last van slokdarmkramp. Naast het gevoel dat het eten niet zakt kan slokdarmkramp de volgende symptomen geven: pijn achter het borstbeen of borstkas, slikproblemen, branden gevoel, pijn bij slikken, pijn boven in buik, overgeven. De behandeling van slokdarmkramp kan bestaan uit:

  • Medicijnen die de slokdarmspieren ontspannen.
  • Bij refluxklachten een maagzuurremmend middel.
  • Het oprekken van de slokdarm (pneumodilatatie).
  • Botuline (botox) injecties om spieren te verslappen.

Een chronische ontsteking van de slokdarm: eosinofiele oesofagitis

Een chronische ontsteking van de slokdarm (eosinofiele oesofagitis) wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een allergische reactie. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen deze allergische reactie veroorzaken, daarnaast hebben veel mensen die last hebben van eosinofiele oesofagitis vaak ook last van andere allergische aandoeningen zoals: hooikoorts, eczeem en/of astma. De aandoening komt zowel bij kinderen als volwassen voor. Een van de symptomen van eosinofiele oesofagitits is dat het gevoel bestaat dat het eten niet goed zakt. Dit kan ook daadwerkelijk het geval zijn. Door littekens wordt de slokdarm stug en nauw, in sommige gevallen blijft voedsel vastzitten in de slokdarm door de vernauwing. Een andere benaming voor het feit dat eten niet goed zakt is: passageklachten.

De chronische ontsteking kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

  • Problemen met doorslikken van voedsel.
  • Verslikken in voeding doordat voeding niet verder zakt in de slokdarm.
  • Het ''brok in de keel gevoel''.

De behandeling van eosinofiele oesofagitis kan bestaan uit:

  • Medicijnen: Om maagzuur oprispingen tegen te gaan of om allergische reactie tegen te gaan.
  • Voeding en diëtiek: Een dieet kan helpen de kans op een allergisch reactie op bepaalde voedingsmiddelen te voorkomen
  • De slokdarm oprekken (pneumodilatatie): Een meer drastische maatregel die toegepast kan worden als medicijnen en dieet onvoldoende resultaat geven. Het oprekken van de slokdarm gebeurt met een ballon. Deze ballon wordt gedurende een minuut opgeblazen in de slokdarm waardoor de slokdarm oprekt. Vaak zijn meerdere behandelingen (drie tot vier) nodig om het gewenste effect te bereiken. Om de slokdarm steeds een beetje verder op te rekken wordt bij iedere volgende behandeling een iets grotere ballon gebruikt. Als de behandelingen aanslaan zal het gevoel dat het eten niet zakt snel afnemen of verdwijnen. De behandeling vindt plaats onder een roesje.

Het gevoel dat eten niet zakt: ontwijk het symptoom niet

Indien er sprake is van een gevoel dat het eten niet zakt moet dit gevoel niet worden vermeden. De klacht kan een aanwijzing zijn voor een ernstige ziekte met vergaande gevolgen. In veel gevallen geldt dat als de ziekte op tijd wordt ontdekt betere behandelingen mogelijk zijn en de klachten kunnen worden verholpen.

Laatst aangepast op zaterdag, 07 januari 2017 16:45

Reageer op: "Gevoel dat eten niet zakt: de mogelijke oorzaken en behandeling"

1 Reactie

  • Reactielink ina van de haar zondag, 14 januari 2018 15:13 Geplaatst door ina van de haar

    ik had zaterdag een frikandel eet het in kleinen stukjes ma bleef hangen dach dat ik stikten heb het heel vaak met kaas en levenwors eten dan moet ik eers wat drinken om het weg te krijgen het is erg eng gevoel erg benouwt kan heel moeilijk me eten weg krijgen blijf steeds hangen en is erg benouwt dan als ik dan wat drink zak het pas na een paar seconde

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk