Vaak een blaasontsteking: wat is de oorzaak?

Vrouwen krijgen vaker een blaasontsteking Vrouwen krijgen vaker een blaasontsteking

Een blaasontsteking is pijnlijk en vervelend. Hoe kan het dat men vaak een blaasontsteking krijgt? Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking en wat kun je doen om het te voorkomen. In dit artikel lees je over de voornaamste oorzaak en symptomen van een ontsteking in de blaas. Met name vrouwen krijgen sneller een blaasontsteking en voelen een brandend gevoel bij het plassen. Waarom dat zo is lees je in dit artikel.

Last van een blaasontsteking?

Veel mensen hebben wel eens last van een ontsteking in de blaas, maar hoe komt het dat een blaasontsteking vaak terugkomt? Vrouwen hebben doorgaans vaker last van een blaasontsteking. Steken in de onderbuik en pijn bij het plassen wordt dan vaak genoemd. Ook kan het zijn dat er valse drang is. Je hebt dan het gevoel dat je moet plassen, maar eenmaal op de wc komt er niets of slechts een klein beetje urine. Een blaasontsteking is vervelend en vaak ook pijnlijk. Wat moet je doen om een blaasontsteking te voorkomen en wat zijn de precieze oorzaken van het krijgen van een ontsteking in de blaas?

De oorzaak van een terugkerende blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaas. Om precies te zijn is het slijmvlies van de blaas onstoken. Deze ontsteking is meestal veroorzaakt door een bacterie die in de blaas terecht is gekomen. Een blaasontsteking komt relatief vaak voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud. Een blaasontsteking komt minder vaak voor bij mannen en bij mensen van boven de 65 jaar oud. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan wel vaker dan één keer terug komen. Er heeft dan een herbesmetting plaatsgevonden. Een terugkerende blaasontsteking kan gebeuren wanneer iemand vatbaar is voor een blaasontsteking. Er zijn meerdere redenen te noemen waarom iemand vatbaar is voor een blaasontsteking:

  • Er is sprake van een zwak immuunsysteem
  • De afstand van de urinebuis is relatief kort
  • Er wordt gevreeën met condoom en zaaddodend glijmiddel

Bacteriën in de blaas

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. In de meeste gevallen is dat een bacterie die ook in de darmen is te vinden: de e.coli bacterie. Deze bacterie kan het slijmvlies van de blaas aantasten. Het resultaat is pijn en ongemak. De bacteriën kunnen op verschillende manieren in de blaas terecht komen, echter is de meest voorkomende oorzaak vrijen. Bacteriën kunnen vrij makkelijk via het vagina / anus gebied de plasbuis binnendringen. Naast vrijen kan zelfbevrediging met behulp van seksartikelen ook een oorzaak zijn van terugkerende blaasontsteking.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

De symptomen van een blaasontsteking zijn divers te noemen. De meest voorkomende symptoom is het gevoel van steken in de blaas en onderbuik. Ook kan de urine sterk geuren, troebel zijn en kan er bloed aanwezig zijn in de urine. De volgende symptomen kunnen een aanduiding zijn voor een blaasontsteking bij de vrouw:

  • Valse aandrang en weinig plassen
  • Bloed in urine
  • De plas ruikt sterk
  • De plas ruikt erg vies
  • De plas is troebel
  • De aandrang tot plassen is pijnlijk
  • Er is sprake van een lichte verhoging (geen koorts)
  • Er is sprake van pijn in de flanken (uw zijkant)
  • Er is sprake van een branderig gevoel bij het plassen

Zoals te lezen zijn de symptomen divers. Bij twijfel is het altijd verstandig om de (huis)arts in te schakelen. De huisarts kan medicatie voorschijven die de blaasontsteking doet verdwijnen. Deze medicatie werkt tegen de bacteriën in de blaas. De bacteriën worden gedood met een antibiotica. Bij lichte gevallen van een blaasontsteking hoeft er niets te gebeuren. Het lichaam kan in de meeste gevallen de blaas zelf weer genezen door de bacteriën te doden. Wanneer er sprake is van een slecht immuunsysteem kan dit problemen geven. Er moet dan altijd een arts gewaarschuwd worden. Een pijnstiller kan de pijn verlichten. Mogelijke pijnstillers zijn paracetamol, ibuprofen of aspirine.

Tot slot

Het is belangrijk om bij een blaasontsteking goed op te letten. Waar komt de pijn vandaan en is er ook sprake van bloed bij urine. Wanneer iemand vaak een blaasontsteking heeft kan dat een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak heeft te maken met de frequentie van het vrijen, persoonlijke hygiëne en/of een zwak immuunsysteem. Een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad en kan antwoorden geven. Daarnaast kan een huisart een doorverwijzing regelen naar een specialist. Bij twifel is het dus altijd verstandig om een medische specialist in te schakelen.

Heb jij ook vaak last van een blaasontsteking? Zo ja, wat helpt bij jou en wat helpt niet? Deel je ervaring door een reactie achter te laten middels het reactieformulier onder dit artikel.

Laatst aangepast op dinsdag, 02 augustus 2016 13:59

Reageer op: "Vaak een blaasontsteking: wat is de oorzaak?"

1 Reactie

  • Reactielink Karin de G. dinsdag, 17 mei 2016 08:56 Geplaatst door Karin de G.

    Helaas ook vrij vaak last van een blaasontsteking. Kan het ook zijn dat de blaas sowieso gevoeliger is voor bacteriën en daardoor eerder een blaasontsteking kan oplopen? Met andere woorden, dat je er dus niets aan kunt doen?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk