Kramp na of tijdens plassen; wat is de oorzaak?

Weer naar de wc... Weer naar de wc...

Kramp na het plassen of een krampachtige pijnlijk gevoel is een veelvoorkomende aandoening en kan verschillende oorzaken hebben. Normaal gesproken doet het plassen geen pijn en voel je ook geen pijn of kramp na het plassen. Heb je wel kramp na het plassen dan is het belangrijk hier de oorzaak van te achterhalen. Kramp na plassen kan onder anderen voorkomen in combinatie met: pijn, bloedverlies, steken en een branderig gevoel tijdens en na het plassen. De oorzaak is vaak een urineweginfectie (Verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen.). De oorzaak kan ook de menstruatie zijn of zwangerschap. Maar ook meer onbekende oorzaken kunnen een krampachtig gevoel veroorzaken en de blaas laten verkrampen.

Kramp in de blaas; blaaskrampen

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ook de blaas is een spier. Een ontstoken blaas door bijvoorbeeld een urineweginfectie kan geïrriteerd/geprikkeld raken en verkrampen. Ook de volgende oorzaken kunnen leiden tot verkrampingen of kramp in de blaas:

  • Fibromyalgie: Bij fibromyalgie is er sprake van pijn in bindweefsel en spieren. 
  • Een katheter: Een katheter is een lichaamsvreemd voorwerp en kan doordat een te grote ballon wordt gebruikt de blaaswand irriteren.
  • Blaasontsteking; meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie.
  • Sterk geconcentreerde: Urine waardoor de blaas wordt geprikkeld. Sterk geconcentreerde urine kan onder anderen  worden veroorzaakt door: bepaalde infecties, nieraandoeningen of stofwisselingsziekten.
  • Een blaasspoeling: De spoelvloeistof kan een verkrampte blaas veroorzaken. Spoel alleen wanneer dit noodzakelijk is.

Zwangerschap verhoogt risico

Kramp na plassen en zwanger

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat de vrouw vaker moet plassen, de oorzaak is dat zwangerschapshormonen de sluitspier van de blaas verslapt en de druk op blaas toeneemt door de groeiende baarmoeder. Zwangerschap kan om deze redenen lijden tot vaak moeten plassen en/of ongewenst urineverlies. Is hiernaast ook sprake van pijn of kramp tijdens/na het plassen dan kan er sprake zijn van een urineweginfectie zoals een blaasontsteking. Om te bepalen of er sprake is van een urineweginfectie wordt de urine onderzocht op aanwezige bacteriën. De uitslag van het onderzoek (na ongeveer een week) laat zien welke bacterie de veroorzaker is. De behandeling wordt hierop aangepast. Vrouwen die zwanger zijn hebben een verhoogd risico op een blaasontsteking omdat door zwangerschapshormonen:

  • De blaaswand verslapt en hierdoor niet volledig wordt geleegd tijdens het plassen.
  • De urineleiders wijder open staan.
  • De sluitspier van de blaas wat zwakker is dan normaal.

Blaasontsteking voorkomen tijdens zwangerschap

Door het verhoogde risico op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is het belangrijk dit te voorkomen. De volgende tips kunnen helpen:

  • Probeer de blaas volledig leeg te plassen.
  • Zorg voor voldoende vochtopname, ongeveer 2.5 liter per dag.
  • Stel het plassen niet uit.
  • Zorg voor goede hygiënische omstandigheden.

Blaasontsteking tijdens zwangerschap; de behandeling

De behandeling bestaat veelal uit een antibioticakuur. Het is altijd belangrijk een blaasontsteking op tijd de constateren. Een tijdige behandeling kan een verder uitbreiding van de infectie naar bijvoorbeeld het nierbekken voorkomen. Het is altijd belangrijk de kuur volledig af te maken. Een niet afgemaakte kuur kan ertoe leiden dat er bacteriën achterblijven, die opnieuw een ontsteking kunnen veroorzaken.

Kramp na het plassen tijdens de menstruatie

Kramp en/of pijn na het plassen tijdens de menstruatie kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een urineweginfectie; bijvoorbeeld een blaasontsteking.
  • Endometriose: Endometriose is een chronische ziekte die bij ongeveer 10% van de vrouwen tijdens de vruchtbare periode voorkomt.  Endometriose geeft vaak vage klachten waardoor de diagnose soms laat wordt gesteld. Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies ook op andere plekken voor dan alleen in de baarmoeder. Deze cellen reageren ook op de hormoonveranderingen tijdens de menstruatie en kunnen bloedingen geven in de buikholte en verklevingen veroorzaken.  Omdat de endometriose op verschillende plekken kan voorkomen kunnen de klachten ook erg verschillen. Endometriose kan naast pijn tijdens en na het plassen ook een moeilijke stoelgang veroorzaken of pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Kramp na plassen bij mannen

Bij mannen is de oorzaak van kramp na het plassen vaak een urineweginfectie in de vorm van een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt bij mannen minder voor omdat de lengte van de plasbuis naar de blaas veel langer is dan bij de vrouw. Daarnaast is de afstand van de anus tot de ingang van de plasbuis bij vrouwen kleiner dan bij mannen, waardoor bij mannen minder snel bacteriën kunnen worden overgebracht. De kans bij volwassen vrouwen op een blaasontsteking is ongeveer 50 keer groter dan bij mannen en worden  voor ongeveer 90% veroorzaakt door E. coli bacteriën, bacteriën die normaal gesproken in de dikke darmen zitten.

Reageer op: "Kramp na of tijdens plassen; wat is de oorzaak?"

1 Reactie

  • Reactielink Kees zaterdag, 22 oktober 2016 07:48 Geplaatst door Kees

    Na v erschillende operaties werd telken een katheter ingebracht, nu is de katheter verwijderd, en heb ik veel last van blaaskrampen vooral in de nacht niet helpt,en doet verschrikkelijke pijn

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk