Gesprongen bloedvaten in oog: een bloedoog

Gesprongen bloedvaten Gesprongen bloedvaten

Ogen kunnen rood van kleur worden en kunnen gaan bloeden. De ogen bevatten ontzettend veel bloedvaten. Deze kleine bloedvaten zijn soms erg moeilijk te zien maar soms zijn ze verdikt en rood. De opgezette bloedvaten in het oog kunnen zelfs gaan knappen waardoor er een bloedoog ontstaat. Bij een bloedoog is het oogwit niet meer wit van kleur, maar rood en troebel. Een bloedend oog kan veroorzaakt worden door lang staren naar bijvoorbeeld een computerscherm. Ook kan airconditioning een bloedend oog veroorzaken. Het dragen van contactlenzen is tevens een oorzaak voor gesprongen bloedvaten in het oog. Zijn er gezondheidsrisico's of is het een onschuldige aandoening?

Bloedvaten in het oogwit

De ogen bevatten veel bloedvaten. Deze kleine bloedvaten (haarvaten) zorgen dat het oog voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Zonder essentiële voeding sterven de cellen van je oog. Normaal gesproken zijn de bloevaten nauwelijk zichtbaar. Alleen als je heel goed in de spiegel kijkt zie je de haarvaten. De kleur van de bloedvaten is rood tot roze. De bloedvaten kunnen bij sommige mensen verdikt zijn. De bloedvaten zijn dan rood en zichtbaar. De ogen zijn vaak geïrriteerd en jeuken een beetje. De ogen kunnen ook droog aanvoelen. 

Rode ogen met bloed

Bloedende ogen kunnen ontstaan wanneer iemand voor zeer lange tijd naar één plek zit te turen. Bij lange inspanning komt er veel stress op de oogspieren. De ogen moeten veel werk verrichten. Het staren (kijken) naar een object dat dicht bij de ogen staat vergt veel werk. De ogen moeten constant aanpassingen verrichten om scherp te kunnen blijven zien. Dit constante inspannen zorgt dat er stress ontstaat. De spieren (en cellen) hebben veel zuurstof nodig om de constante aanpassingen te kunnen maken. Het gevolg is vaak verdikte bloedvaten die kunnen knappen.

Een bloedoog: contactlenzen

Ook contactlenzen kunnen verantwoordelijk zijn voor rode en opgezette ogen. Contactlenzen dekken het oog af. Het oog krijgt normaal gesproken zuurstof uit het bloed. De bovenste laag van de ogen (hoornlaag) kan ook zuurstof ontvangen uit de omgeving (uit de lucht). Als de hoornlaag is afgeschermd moeten cellen opeens meer zuurstof verkrijgen uit het bloed. Veel contactlenzen laten wel zuurstof door, echter is dit vaak niet voldoende wanneer de lenzen voor langere tijd worden gedragen.

Dikke bloedvatenOog

Bloedvaten kunnen extra verdikken als er lange tijd (met name dikke) contactlenzen worden gedragen. De lenzen dekken het oog af. De bloedvaten verdikken zich zodat er meer bloed naar de cellen kan stromen. Als de bloedvaten zich verwijden vergroot het volume van het bloed zich. Wanneer de bloedvaten zich te snel verwijden kunnen ze knappen. Er kunnen ook scheurtjes ontstaan in bloedvaten. Een bloedend oog kan het gevolg zijn. Het bloed stroomt zelden uit het oog, maar blijft op het oogwit.

Airco niet goed voor ogen

Droge ogen door airco

Het is belangrijk om in een omgeving te zijn waar veel frisse lucht is. Te droge lucht kan de ogen laten uitdrogen. De ogen zullen dan extra werk moeten verrichten om in goede conditie te blijven. De ogen moeten extra vocht aanmaken. Dit kan resulteren in tranende ogen. Waneer de ogen te droog zijn en deze niet voldoende vochtig zijn gemaakt door eigen traanvocht, dan kunnen de ogen gaan irriteren. De bloedvaten kunnen eveneens opzetten. Het oogwit kan verkleuren.

Ogen goed verzorgen

Het is belangrijk om de ogen goed te verzorgen. Zorg voor voldoende frisse lucht. Zorg dat er niet te lang naar één plek wordt gekeken. Wie langer dan twee uur werkzaam is voor een computerscherm moet even pauze nemen. Laat de ogen even rusten. Wanneer er contactlenzen worden gedragen is het belangrijk om contactlenzen af te wisselen met bijvoorbeeld een bril. Het is ook mogelijk om niet te lang de lenzen te dragen. Zet tevens de airconditioning niet te hoog. Om droge ogen te voorkomen is het belangrijk om deze adviezen op te volgen. Wie toch droge ogen heeft gekregen kan het volgende doen:

  • Oogdruppels gebruiken
  • Veel knipperen met de ogen

Ga nooit water op je oogbol druppelen. Het vocht dat op je oog zit is niet hetzelfde als water uit de kraan. Het vocht dat op je oog zit is heel zout (net als traanvocht). Speciale oogdruppels hebben dezelfde samenstelling als oogvocht. Wie toch met water gaat druppelen krijgt rode en geïrriteerde ogen. Wanneer er een bloedend oog heeft plaatsgevonden is het beste om rust te nemen. Het oog zal zich binnen een paar uur weer herstellen.

Laatst aangepast op maandag, 07 november 2016 14:10

Reageer op: "Gesprongen bloedvaten in oog: een bloedoog"

1 Reactie

  • Reactielink Mevr. Rouwhof woensdag, 04 juli 2018 12:04 Geplaatst door Mevr. Rouwhof

    L.S.,

    Kan het ook door andere bloeddrukverlagende medicijnen komen, een bloed doorlopen oog? Ben recent gewisseld van medicijnen tegen hoge bloeddruk.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk