Oogwit witter maken: kan dat?

Mooie witte ogen Mooie witte ogen

Je oogwit is het oogwit om je iris (regenboogvlies). Je iris is het gekleurde gedeelte van je oog. Je oogwit heet officieel sclera en is de buitenste witte laag van het oog. Sclera bestaat uit een soort hard bindweefsel Over de voorkant van het oog zit ook een soort vlies dat de harde oogrok wordt genoemd. De harde oogrok is bij het gekleurde gedeelte en je pupil doorzichtig. Dit doorzichtige gedeelte van de harde oogrok wordt cornea genoemd (hoornvlies). De sclrea is alleen het gedeelte buiten de hoornvlies. De overgang tussen cornea (hoornvlies) en sclera (oogwit) wordt limbus corneae genoemd.

Mijn oogwit is verkleurd!

Het kan wel eens voorkomen dat je oogwit van kleur is veranderd. Normaal en gezond oogwit is wit van kleur. Wanneer iemand ernstig vermoeid is kan oogwit van kleur veranderen. Vaak heeft dit te maken met gesprongen adertjes. Wie ook lange tijd in een zeer droge ruimte heeft gezeten kan ook een verkleuring waarnemen. De volgende factoren zorgen voor een verkleuring van je oogwit:

  • Lang contactlenzen dragen (rode ogen)
  • Lang in een droge ruimte zitten (rode ogen)
  • Hooikoorts (rode, tranige ogen)
  • Verkoudheid (rode, tranige ogen)
  • Leverproblemen (gele ogen)
  • Galblaas problemen (gele ogen)
  • Ontsteking aan de ogen: scleritis (rode ogen)

Oogwit weer wit maken

Oogwit wordt vanzelf weer een normale, witte kleur als je de bron opspoort. De grootste problemen ontstaan door een droge leefomgeving. Ogen drogen snel uit, zeker wanneer iemand in een droge omgeving werkt en ook nog eens contactlenzen draagt. Wanneer ogen niet voldoende zuurstof krijgen gaan de bloedvaten opzetten. Dit is vaak te zien wanneer iemand lang contactlenzen draagt. De aders in de ogen kunnen zelfs gaan springen. Wanneer het oogwit geel is geworden is er vaak meer aan de hand dan een verkeerde leefomgeving. Ga direct naar de huisarts wanneer het oogwit geel is geworden. Dit kan duiden op geelzucht

Syndroom van Gilbert

Een meestal onschuldige en erfelijke aandoening is het syndroom van Gilbert. Bij dit syndroom blijft er teveel bilirubine achter in het bloed. Dit kan leiden tot het geler worden van het oogwit en het geler worden van de huid (gele verkleuring). Het syndroom komt bij ongeveer 5% van alle Nederlanders voor en is daarmee niet zeldzaam.

Ogen zijn kwetsbaar!

Oogwit witter maken

Wie vermoeide ogen heeft kan gebruik maken van ocuoheel oogdruppels. Deze homeopathische druppels wordt toegepast bij irritaties en ontstekingen van het bindvlies. Ook bij allergische reacties kunnen oogdruppels voor verzachting bieden. De ogen zullen sneller herstellen en het oogwit zal weer wit worden. Er bestaan ook agressievere oogdruppels die je oogwit effectief witter maakt. Deze druppels zijn echter niet zonder risico's! Lees altijd de bijsluiter bij het gebruik van oogdruppels. Bij twijfel is het altijd mogelijk de huisarts te vragen naar de eventuele risico's.

Laatst aangepast op zaterdag, 24 maart 2018 13:46

Reageer op: "Oogwit witter maken: kan dat?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk