Is koken op inductie gezond of schadelijk?

Lekker koken Lekker koken

Koken op inductie is een manier om te koken. Het is vaak onduidelijk of koken op inductie juist schadelijk of gezond is. Koken op inductie wil zeggen dat je een pan verwarmd op een glasplaat met daaronder een magnetisch veld. Koken op inductie komt veel voor, maar is het wel zo gezond? Is het wel veilig en heeft het een schadelijke invloed op het voedsel dat wordt bereid? Voor veel mensen gaat er niets boven het koken op gas, maar wat is beter voor de gezondheid, inductie of toch gas?

Wat is koken op inductie?

Inductie is een technologie om te koken waarbij de hittebron eigenlijk ontbreekt. De pan wordt door middel van wisselend magnetisch veld, veroorzaakt door elektromagnetische spoelen, verwarmd. De werking is te vergelijken met die van een magnetron. Inductie is iets anders dan keramisch koken. Bij keramisch koken wordt gebruik gemaakt van infrarode straling die de glasplaat verhit, waar de pan op staat. Keramisch koken is eigenlijk vrij ouderwets, tegenwoordig wordt veel gekozen voor koken op inductie of koken op gas.

Voordelen maar ook nadelen

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Koken op inductie kent verschillende voordelen:

  • Er is geen directe hittebron, de bodem van de pan wordt verhit door straling.
  • De kookplaat wordt niet verhit, je kunt je niet branden aan de kookplaat. De plaat kan wel iets opwarmen door de restwarmte van de pan.
  • Het is nauwkeurig; niet de hele kookzone wordt verhit, enkel de bodem van de pan.
  • De warmte is nauwkeurig af te stellen door middel van makkelijk te bedienen tip toetsen.
  • Het gladde oppervlak van de kookplaat is gemakkelijk schoon te maken er blijven geen etensresten en ander vuil achter in naden, kieren en gekke hoekjes.
  • Inductie koken is een zuinige manier van elektrisch koken. Bij koken op inductie gaat ongeveer 10 tot 20 procent van de warmte verloren dit in tegenstelling tot koken op gas waar tot wel 40 tot 50 procent van de warmte verloren kan gaan.

Heeft koken op inductie ook nadelen?

Koken op inductie heeft niet alleen maar voordelen, zoals bij vrijwel alles zijn er ook een aantal nadelen te noemen. Voorbeelden van nadelen van koken op inductie zijn onder anderen:

  • Er moet een aparte elektriciteitsgroep worden aangelegd in de meterkast.
  • In de keuken moet vaak een speciale Perilex (krachtstroom) aansluiting worden gemonteerd.
  • De pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie. Zijn de pannen niet geschikt dan werkt het systeem simpelweg niet. (Tegenwoordig is het aanbod in pannen die geschikt zijn voor koken op inductie heel groot. Tip: Wil je weten of een pan geschikt is voor inductie? Houd er een magneetje tegen aan, blijft het plakken? Dan is de pan geschikt voor inductie.)

Is koken op inductie gezond, schadelijk of gevaarlijk?

Inductie koken is niet gevaarlijk. Eigenlijk is deze vorm koken de minst gevaarlijke manier om te koken. Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat inductie koken slecht is voor de bereiding van je voedsel en je eten slecht beïnvloed door de straling van de elektromagnetische spoelen. Dit is een misverstand. Bij inductie koken wordt de pan rechtstreeks verhit door een magnetisch veld waarvan de richting snel wisselt. Een metalen object in dit veld wordt verwarmd en niet het voedsel. Het voedsel neemt slechts de warmte van de pan over, net als bij vele andere vormen koken.

Word je ziek van koken op inductie

Er zijn vele verhalen dat je van inductie koken ziek wordt. Helaas ontbreekt hiervan altijd het bewijs. Inductie koken zou naar verluid kunnen leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen en allerlei andere gezondheidskwaaltjes.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2016 14:10

Reageer op: "Is koken op inductie gezond of schadelijk?"

1 Reactie

  • Reactielink J. Granneman zondag, 13 november 2016 12:22 Geplaatst door J. Granneman

    Beste mensen,
    Vraagje over veiligheid van de inductie- ( glas) plaat en het koken ermee.
    Mijn vrouw heeft last van haar controle in de spieren. We staan op het punt om mogelijk over te gaan op inductie. Echter we vrezen dat wanneer een pan iets te hard neer komt dat de plaat stuk gaat.
    De 1 zegt dat het allemaal wel mee zal vallen en de ander zegt dat het mogelijk is. Ook heb ik gelezen dat het storing gevoelig kan zijn.
    Nu koken we nog op gas, pannen kunnen bij de handvatten warm worden. Is dit ook bij inductie? Wanneer de pan warm wordt tot waar wordt deze dan warm? Vriendelijke groeten, J. Granneman.

Anderen lazen ook

© 2016 - 2017 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk