Nachtzweten en transpireren: 's Nachts zweten in bed

Slapeloosheid door nachtzweten Slapeloosheid door nachtzweten

Een erg vervelende aandoening is het nachtelijk transpireren. Het zweten in het bed komt bij veel mensen voor en vaak weet men niet waardoor het komt. De aandoening kenmerkt zich vooral door het helemaal bezweet zijn in bed. Je hele lichaam in nat, klam en voelt vaak koud en rillerig aan. Gedragen nachtkleding kan bij het nachtelijk transpireren helemaal aan je lichaam vastgeplakt zijn. Een naar en vies gevoel, zeker wanneer u graag wilt slapen. Mensen vragen zich vaak of ze ziek aan het worden zijn wanneer ze ontdekken dat ze drijven in het zweet. In dit artikel lees je of nachtelijk transpireren een risico is voor je gezondheid. Is het een teken dat je ziek aan het worden bent of is er helemaal niets aan de hand en is het een normaal verschijnsel waar je je niet druk om hoeft te maken? Lees het in dit artikel over nachtzweten en transpireren.

Wat is precies nachtelijk transpireren (nachtzweten)?

Om nachtzweten te kunnen begrijpen moeten we eerst weten wat zweten eigenlijk is en wat het met je lichaam doet. Zweten is heel belangrijk voor de mens. Het houdt je lichaam op een optimale temperatuur. Wanneer je heel erg warm bent (je lichaamstemperatuur) dan kan het proces van zweten je lichaam afkoelen. Je lichaam maakt via de zweetklieren het zweet aan. Het zweet komt dan op je huid terecht en verdampt. Het proces van verdampen laat je lichaam afkoelen. Wanneer je dus heel erg warm bent (je hebt koorts) of wanneer je in een bijzonder warme omgeving terecht bent gekomen (de Sahara) zal het lichaam de temperatuur proberen te verlagen door middel van zweten. Normaal gesproken verliest je lichaam ongeveer een liter vocht per dag. Je merkt hier meestal niet zoveel van want het gaat heel geleidelijk. Als je warmer weer begint te worden verliest je lichaam ook meer vocht. Dit verlies aan vocht moet je compenseren door meer te gaan drinken.

Het nachtelijk zweten is vervelender dan het zweten overdag. Je lichaam kan klam en koud aanvoelen wanneer je wakker wordt in een plas met zweetvocht. Vaak is het nachtzweten onschuldig van aard maar er kan ook meer aan de hand zijn. Welke achterliggende oorzaken kunnen er zijn als het gaat om het nachtelijk transpireren?

Een te warme omgeving

De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer achttien graden. Dit is echter niet voor iedereen gelijk. Sommige mensen vinden het fijner om in een koudere omgeving te slapen, andere mensen prefereren juist een slaapkamer met een hogere temperatuur. Wanneer een persoon in een ruimte slaapt met een te hoge temperatuur kan het nachtelijk zweten ontstaan. Zeker wanneer er ook nog eens een pyjama of ander nachtkleding gedragen wordt kan de temperatuur van het lichaam snel omhoog schieten. Je lichaam reageert op een te hoge temperatuur door te gaan zweten. Het is altijd belangrijk om een juist dekbed te kiezen voor elk seizoen. Er zijn ook dekbedden die voor elk seizoen geschikt zijn, de zogenaamde vier-seizoenen dekbedden. Deze ventileren in de zomer goed zodat je lichaam niet te warm wordt en in de winter isoleren ze juist extra zodat je niet te koud wordt.

In de zomer is altijd geen grote kans dat mensen gaan nachtzweten. Dit is met name het geval als het weer plotseling is omgeslagen naar een hoge temperatuur. De kamers van het huis (slaapkamers met name) kunnen dan erg warm worden. Als de kamers niet voldoende zijn afgekoeld kan dat het slapen hinderen. Kies bijvoorbeeld voor een ventilator als de kamer te warm is. Ook kan er gekozen worden voor een goed airconditioning systeem. Het is echter wel belangrijk om de ventilator niet te richten op de plek waar je slaapt. Ook moet je de airco niet te laag zetten. Het kan snel voorkomen dat de kamer juist te koud wordt om lekker in slaap te kunnen vallen. Als de kamer te koud wordt slaapt men niet goed in.

Van synthetische stoffen kun je gaan zweten

Pyjama of andere nachtkleding

Veel mensen dragen een pyjama in bed. Een pyjama moet echter wel van goede kwaliteit zijn. Als nachtkleding van synthetische stoffen is gemaakt kan dat de lichaamstemperatuur hinderen. Kies altijd voor een katoenen nachthemd of een comfortabele T-shirt. Ook wanneer het te warm wordt tijdens het slapen is het verstandig om dan de nachtkleding uit te trekken.

Sporten voor het slapen gaan

Is het verstandig om te gaan sporten voor het slapen gaan? Het antwoord is nee. Je kunt niet beter gaan sporten als je goed wilt slapen. Je lichaam heeft ongeveer vier uur nodig om voldoende af te kunnen koelen. Als je zware lichamelijke activiteit gaat uitvoeren voordat je gaat slapen (denk bijvoorbeeld aan joggen of fitnessen) dan is de kans groot dat je in de nacht gaat zweten. Sporten kun je beter in de ochtend of middag doen.

Een warme douche voor het slapen gaan

Veel mensen nemen voor het slapen een lekker warme douche. Ook hier geldt dat het niet verstandig is. Een warme douche laat het lichaam erg warm worden en zeker voor het slapen gaan is dat niet verstandig. De kans op het nachtelijk transpireren wordt flink vergroot bij een warme douche. Als je wel wilt douchen kun je beter de temperatuur van het water minderen. Douche dus niet zo heet.

Voeding en Medicijnen

Ook voeding en bepaalde dranken laat het lichaam flink heet worden. Denk aan alcohol. Hoe lekker een biertje, wijntje of andere alcoholische versnapering ook mag zijn: het laat je lichaam warm worden. De bloedvaten in je lichaam verwijden zich door het alcohol. Er komt dan dus veel warmte vrij. Ook bepaalde pittige specerijen kunnen boosdoeners zijn. De stof Capsaicin is een stof die je tegenkomt in bijvoorbeeld chilipeper. De stof heeft invloed op je zenuwuiteinden en de bloedvaten in je hersenen waardoor je lichaamstemperatuur kan verhogen. Medicijnen kunnen ook de temperatuur van het lichaam verhogen. Bepaalde medicijnen waarvan die werking bekend is, zijn:

  • Aspirine
  • Paracetamol
  • Insuline
  • Viagra
  • Antidepressiva
  • Prednison

Lees altijd de bijsluiter van een medicijn. In de bijsluiter vindt u informatie over het medicijn en de eventuele mogelijke bijwerkingen. Wanneer u last krijgt van een eventuele bijwerking, en de klachten aanhouden, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw arts of dokter.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 17:57

Reageer op: "Nachtzweten en transpireren: 's Nachts zweten in bed"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk