Schurft of scabiës: symptomen en oorzaken van de besmetting

Schurft in de liezen Schurft in de liezen

Schurft is een huidaandoening en wordt veroorzaakt door een parasiet, de schurftmijt (klein insect). Pas altijd op met schurft, het is zeer besmettelijk en kan makkelijk worden overgedragen via beddengoed of handdoeken. Schurft kun je behandelen met een speciale crème die de werkzame stof permetrine bevat. Een permetrinecrème is vaak het product van eerste keus, een veelgebruikte crème is Loxazol. Schurft duikt steeds vaker op en besmetting vindt snel plaats. Wat zijn de symptomen van schurft. Wat is de behandeling bij een schurftbesmetting?

Heb je schurft? Dan moet je snel handelen

Een besmetting met de schurftmijt (sarcoptes scabiei) is zeer vervelend en geeft jeuk en beschadigingen aan de huid door bijvoorbeeld krabben. Hierdoor kunnen ook ontstekingen ontstaan. De schurftmijt heeft verschillende voorkeursplaatsen, maar kan op het hele lichaam voorkomen. De voorkeursplaatsen zijn met name: de liezen, tussen de tenen, de polsen, rond het geslachtsdeel, de billen en de dijen. De parasiet bevindt zich niet vaak op het hoofd.

Schurftmijten zijn kleine insecten die gangetjes graven in de bovenste lagen van de huid. In de huid leggen de mijten eitjes. Schurftmijten zijn kleine diertjes, kleiner dan 1 mm, en je kunt ze dus niet goed met het blote oog zien. Na verloop van tijd bereiden de gangenstelsels van de mijten zich uit en geven de mijten afvalproducten in de vorm van ontlasting. Heb jij schurft, dan is dit vaak het moment dat de jeuk begint. De jeuk bij schurft is het gevolg van een allergische reactie op de uitwerpselen van de mijten.

Hoe weet je of je besmet bent met de schurftmijt (scabiës)?Schurftplekken in de huid

Schurft kan worden overdragen via lichamelijk contact, via geslachtverkeer, maar intensief knuffelen kan ook voldoende zijn de mijt over te dragen. Schurftmijten kunnen ook worden overgedragen via kleding, beddengoed, handdoeken of ander gedeeld textiel. Pas dus goed op. Woon je met meerdere mensen samen dan is de kans groot dat je huisgenoten ook zijn besmet. Je weet of je schurft hebt doordat je er hevige jeuk optreed, met name snachts in bed tijdens het slapen. Door de jeuk ga je krabben en kunnen korstjes ontstaan die later weer opengekrabt worden met infecties als mogelijk gevolg.

De symptomen van schurft

Mensen die besmet zijn geraakt met de schurftmijt merken vaak in het begin niet zo heel veel. Na ongeveer twee weken begint de jeuk. De jeuk kan ook na zes weken pas ontstaan. De jeuk is vaak hevig en intens. Soms wordt er zelfs gesproken over een ondraaglijke jeuk. Mensen met een schurftbesmetting krabben hard en stevig. Door het krabben raakt de huid beschadigd en komen er wondjes. De symptomen zijn:

  • Hevige jeuk (intense pruritus)
  • Rode bulten
  • Korstjes en pukkeltjes
  • Oneffen huid

De jeuk komt meestal 's avonds / 's nachts. De mijt is dan het meest actief. Je kunt de mijt niet voelen kruipen. De mijt is ook niet met het blote oog te zien. Je kunt een schurftmijt ook niet wegwassen onder de douche. Je kunt schurft ook niet verwijderen met andere zepen/shampoos of bijvoorbeeld alcohol. Schurft kan alleen met een speciale crème gedood worden.

Hoe behandel je schurft?Jeukende schurftplekken tussen de vingers

Schurft moet je goed behandelen. Omdat schurft makkelijk kan worden overgedragen is het van belang dat alle huisgenoten gelijktijdig worden behandeld. Het meest gebruikte middel om schurft te behandelen is Loxazol. Loxazol is een crème die permetrine bevat. De werkzame stof permetrine wordt opgenomen door de mijten en verstoort de stofwisseling van de mijten waardoor ze zullen sterven. De mijten sterven na 24 uur. Als er dus gesmeerd wordt met de crème zullen na 24 uur alle mijten in de huid dood zijn.

De anti-schurft behandeling met permetrine crème

Voor de behandeling is vaak een tube crème per persoon nodig. In één tube zit meestal 30 mg loxazol. De crème moet overal op het lichaam, van kaaklijn tot onderkant van voeten, verdeeld worden. Een dun laagje is voldoende om de mijten te doden. De crème kent een aantal bijwerkingen. Loxazol kan jeuk veroorzaken. De jeuk wordt met name gevoeld bij mensen die preventief behandeld worden. Deze mensen weten dus niet zeker of ze zijn besmet met de schurftmijt en hadden nog geen jeuk.

Jeuk kan lang aanhouden

De jeuk verdwijnt niet

Het kan gebeuren dat de jeuk niet verdwijnt na een behandeling met Loxazol. Wie schurft heeft opgelopen zal hevige jeuk voelen. Na een behandeling met Loxazol verdwijnt de jeuk niet direct. De jeuk kan twee weken blijven. De jeuk is een reactie van het lichaam op ongewenste stoffen (de mijten en afvalproducten van de mijten). Deze stoffen moeten het lichaam eerst verlaten voordat de jeuk verdwijnt. Het kan ook gebeuren dat iemand zich weer herbesmet. Een herbesmetting kan zeer snel gebeuren!

Ik ben weer besmet met schurft: wat nu?Wondjes door schurft

Er bestaat geen vaccin tegen schurft (of scabiës). Ook zal je lichaam geen resistentie opbouwen tegen de parasiet. Wie schurft heeft gehad kan binnen enkele seconden weer opnieuwe besmet raken. Een herbesmetting is daarom ook zeer makkelijk. Als er niet goed ontsmet wordt in huis kan iemand de mijt snel weer oplopen. Het opnieuw besmetten kan bijvoorbeeld gebeuren als beddengoed niet goed gewassen is. Het kan ook gebeuren dat iemand weer besmet raakt door besmette handdoeken te gebruiken. Herbesmetting kan ook gebeuren als niet iedereen die de schurftmijt heeft opgelopen tegelijkertijd behandeld wordt. Een persoon die opnieuw is besmet moet weer behandeld worden met Loxazol.

Schurft epidemie

Een besmetting met schurft komt in Nederland en België niet heel vaak voor. Het is echter wel zo dat schurft steeds vaker voorkomt in Nederland. Ook in België wordt een schurftbesmetting steeds vaker vastgesteld. In Groningen en sommige delen van België wordt er zelfs al over een kleine epidemie gesproken. De besmetting kan makkelijk plaatsvinden via lichamelijk (hoeft niet per definitie seksueel) contact. Schurft wordt daarom ook vaak gezien als een seksueel overdraagbare aandoening.

Een aantal schurft weetjes

Schurft bestaat al heel erg lang. De aandoening treft ook heel veel mensen op de wereld.

  • Wereldwijd worden er jaarlijks ongeveer 300 miljoen mensen besmet met schurft.
  • Het engels woord voor jeuk is scratch. Het woord is weer afgeleid van het Latijnse woord scabere
  • Naast de typische schurft bestaat er ook Noorse schurft en korsten schurft
  • Schurft is ongevaarlijk
  • Iedereen kan schurft krijgen.

Wie schurft vermoedt moet onmiddelijk contact opnemen met de huisarts.

Laatst aangepast op woensdag, 28 maart 2018 18:32

Reageer op: "Schurft of scabiës: symptomen en oorzaken van de besmetting"

2 reacties

  • Reactielink Wina dinsdag, 18 juli 2017 18:42 Geplaatst door Wina

    Hallo , kun je een allergische reactie op je lichaam krijgen met uitslag van schurft

  • Reactielink Veraouwejan vrijdag, 24 maart 2017 20:14 Geplaatst door Veraouwejan

    Heel mijn lijf met 3 tubes ingesmeerden nu weer gek van de jeuk kan ik weer zalf gebruiken?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk