logo mensenlichaam

Jeuk onder de voeten of voetzolen wat kan de oorzaak zijn?

Voetzolen kunnen erg jeuken Voetzolen kunnen erg jeuken

Veel mensen hebben last van jeuk onder voeten, de voetzolen. Jeuk onder de voeten heeft vaak een bekende oorzaak; voetschimmel. Omdat voetschimmel erg besmettelijk is, is het belangrijk je voeten op tijd te laten behandelen. Voor advies over de juiste behandelmethode kun je een pedicure raadplegen, een pedicure heeft hier veel verstand van en kan je in de meeste gevallen helpen de jeuk snel en effectief te bestrijden.

 

Jeuk onder aan de voetzolen

Jeuk is zeer vervelend en je wil dan ook altijd zo snel mogelijk een oplossing vinden. Naast dat het irriteert, is het vaak besmettelijk en kan de huid beschadigd raken, met als mogelijk gevolg infecties en ontstekingen. Dit moet je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Weet je niet wat de oorzaak is van de jeuk onder je voeten bezoek dan een pedicure, de oorzaak is vaak makkelijk te achterhalen en de meest voorkomende is voetschimmel. 

Wat kun je doen tegen voetschimmel?

Voetschimmel (tinea pedis) kun je behandelen met speciale crèmes/lotions. Dit is ook zeker aan te raden omdat voetschimmel zeer besmettelijk en je makkelijk je familie kunt besmetten of andere mensen tijdens een welness of zwembad bezoek! Crèmes om voetschimmel te bestrijden kun je kopen bij de pedicure in de buurt of de drogist.

Droge huid veroorzaakt vaak jeuk

Andere oorzaken van jeuk onder de voetzolen

Jeuk onder de voeten kan ook een andere oorzaak hebben, denk hierbij aan het volgende:

  • Een droge huid: Een droge huid kan ontstaan door weersveranderingen, zeep, ongezonde voeding of ouderdom. Probeer een droge huis te voorkomen, een droge huis kan makkelijk jeuk veroorzaken doordat de huid gaat schilferen en/of geïrriteerd raakt. Je kunt een droge huid behandelen met een goede crème.
  • Jeuk door spanning en stress: Vaak wordt spanning en stress onderschat, maar ook dit kan jeuk veroorzaken. Heb je al last van een huidaandoening, dan kan stress dit verergeren. Probeer stress dus te voorkomen, eventuele hulp kun je krijgen door te praten met een psycholoog.
  • Psoriasis: Dit is een chronische huidaandoening, vaak wordt gedacht dat psoriasis besmettelijk is, maar dit is niet het geval. Psoriasis kan in uitbraken voorkomen, maar ook continue aanwezig zijn. Psoriasis is te herkennen aan droge, verdikte en schilferende plekken op de huid, soms licht rood gekleurd en hebben vaak een duidelijke begrenzing.
  • Contactallergie: Een contacteczeem wil zeggen een huidaandoening waarbij de huid een allergische reactie geeft op een van de vele mogelijke allergenen of irritantia. Een contactallergie kan binnen een aantal weken ontstaan, maar er kunnen ook jaren over heengaan alvorens er klachten ontstaan. Contactallergie kun je vaak herkennen aan jeukende rode bultjes met schilfering of vochtafscheiding.
  • Blaasjeseczeem (pompholyx): Deze vorm van eczeem kan voorkomen op de handpalmen, maar ook op de voetzolen. En is herkenbaar aan de jeukende blaasjes/blaren. Hiernaast is er vaak sprake van een branderig gevoel. Na verloop van tijd drogen de blaasjes in waarna een schilferende plek kan ontstaan. Blaasjeseczeem kan de volgende oorzaken hebben: reactie op metalen, overmatige transpiratie, spanning of stress.
  • Jeuk door medicijngebruik: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking jeuk geven. Wil je weten of dit bij jou het geval is, lees dan de bijsluiters van de medicijnen die je moet gebruiken. Hierin staat vaak vermeld of het jeuk kan veroorzaken. Soms staat het woord jeuk niet vermeld bij de bijwerkingen, bij een allergische reactie op het medicijn kan het dan toch jeuk veroorzaken. Denk je dat je allergisch bent voor een medicijn, bespreek dit dan met de huisarts. De huisarts kan dan eventueel op zoek gaan naar een alternatief.

 

Laat een reactie achter

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
 
Pijn in handen en voeten: heb ik reuma?
Pijn in de handen en voeten is erg vervelend, mogelijk is er sprake van reuma (reumatoïde artritis). Reuma is een…
Reageer als eerste!

Kapotte, ingescheurde nagelriemen: pijnlijke nagels
Kapotte en ingescheurde nagelriemen zijn pijnlijk en zeer vervelend. Nagelriemen horen normaal gesproken mooi en stevig te zijn. Wanneer een…
Reageer als eerste!

Psoriasisnagels: verkleurde kalknagel probleem
De term psoriasis is bij veel mensen wel bekend maar wat is dan precies een psoriasisnagel? Hoort dat bij de…
Reageer als eerste!

Jeuk onder de voeten of voetzolen wat kan de oorzaak zijn?
Veel mensen hebben last van jeuk onder voeten, de voetzolen. Jeuk onder de voeten heeft vaak een bekende oorzaak; voetschimmel.…
Reageer als eerste!

Tintelend gevoel in handen en vingers: oorzaken, symptomen en oplossing
Een tintelend gevoel in de handen, vingers en vingertoppen komt bij veel mensen voor. De handen kunnen erg gevoelig zijn…
Reageer als eerste!

Blijf op de hoogte!

 

Copyright © 2016 www.mensenlichaam.nl