Zwevend gevoel: duizeligheid & concentratieprobleem

Zweverig gevoel Zweverig gevoel

Concentratie is erg belangrijk in ons leven. Een grote focus is niet alleen thuis en op het werk nodig. Ook in je sociale kringen wordt er veel van je verwacht. Wanneer het mentaal wat minder gaat kan een zwevend gevoel ontstaan. Sommige mensen omschrijven dit alsof er op wolken wordt gelopen. Concentratieproblemen kunnen dan snel ontstaan en fouten worden snel gemaakt. Soms komt er ook een gevoel van duizeligheid bij kijken. Bij elke stap en elke hoofdbeweging duizelt het voor je ogen. Normaal naar je werk, naar je vrienden/familie etc. wil dan niet meer. Wat moet je doen bij concentratieproblemen en welke mogelijke oorzaken liggen daaraan ten grondslag?

Rust is belangrijk

Mensen die kampen met concentratieproblemen hebben vaak een tijd gehad waar veel stress in voorkwam. Een tijd waar veel van hen werd gevraagd of een tijd waar juist erg weinig gebeurde. Ook kan het zijn dat iemand lange tijd een probleem of geheim heeft gehad. Problemen en geheimen kunnen ook enorme stress opleveren. Stress is bijna altijd reden nummer 1 waarom mensen concentratieproblemen ontwikkelen. Het lichaam reageert op teveel stress door het uit te schakelen of de geest op een laag pitje te zetten. Dit is een slimme manier van je lichaam om zichzelf te beschermen tegen nog meer schade. Het gevolg is natuurlijk wel erg ongunstig want in een wereld waar er veel van ons wordt verwacht is het niet handig dat we niks meer kunnen. Hoe gaan we daar mee om?

Een burn-out op de loer?

Burn-out en rust

Wie lange tijd teveel hooi op zijn/haar vork neemt kan in de problemen raken. Niet alleen lichamelijk kan het lichaam er even mee ophouden. Ook op het mentale vlak wordt de stekker er even uitgetrokken. Een burn-out komt veel voor in Nederland. Ongeveer 13 procent van de werknemers in Nederland ervaren een soort vorm van burn-out. Deze klachten komen vooral voort uit te hoge werkdruk en te veel verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden. Ook zelfgemaakte verwachtingen die niet waargemaakt kunnen worden (de lat te hoog leggen) kunnen een burn-out veroorzaken.

Wie langer dan zes maanden (half jaar) last heeft van extreme vermoeidheid kan last hebben van een burn-out. Een burn-out heet in Nederland officieel een ongedfferentieerde somatoforme stoornis maar is niet een nieuw verschijnsel. In de psychiatrie bestaat een burn-out al heel lang, maar met een andere naam. In de psychiatrie wordt het namelijk neurasthenie genoemd.

Neurasthenie: pietje precies breekt snel

Moderne benamingen voor neurasthenie wordt dus burn-out en soms zelfs depressie genoemd. In het buitenland (US/UK) wordt al snel depressie gezegd tegen lang aanhoudende vermoeidheid. In Nederland komen ook de benamingen ME en chronische vermoeidheidssyndroom voor. Dit zijn in principe allemaal moderne namen voor neurasthenie. Mensen die veel te veel hooi op hun vork nemen zijn kandidaten voor een burn-out, echter lijken er nog een andere persoonlijkheidstrekken te bestaan. Welke mensen hebben eerder last van neurasthenie?

  • Mensen die niet snel nee zeggen
  • Mensen die een hoog plichtsbesef hebben
  • Mensen waarbij het lijkt alsof ze met hun werk zijn vergroeid
  • Mensen met een hoog plichtsgevoel ''(ik moet dat doen..'')
  • Perfectionisten
  • Mensen die moeite hebben om het werk uit handen te geven
  • Mensen die hoge eisen stellen

Niets doen helpt niet

Wie een burn-out vermoedt, vermoeid is en concentratieproblemen verneemt kan langzaam het werk weer opbouwen. Het is niet verstandig om helemaal niks mee te gaan doen of langdurig te gaan stoppen met de werkzaamheden. Echter, mensen met ernstige klachten hebben geen baat bij het voortzetten van de werkzaamheden. Ernstige burn-out klachten kunnen in veel opzichten lijken op klachten die horen bij klinische depressie (hartkloppingen / spieruitval). Wie lange tijd vermoeid is en het vermoeden heeft dat er iets niet klopt kan het best naar de huisarts gaan voor een gesprek. Vaak wordt er dan gekeken naar de situatie en kunnen er stappen worden ondernomen.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2016 12:56

Reageer op: "Zwevend gevoel: duizeligheid & concentratieprobleem"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk